KAUNEUS

Luonnollinen kauneus - hyvinvoiva iho

Iho on ensikosketuksemme ympäröivään maailmaan. Se piirtää näkyvän rajan sinun ja maailman väliin. Se suojaa meidän elimistöä kaikelta ulkoa päin tulevalta. On siis tärkeää, että iho voi hyvin.

Hyvinvoiva iho on myös osa kauneuttamme, osa meidän identiteettiämme. Ulkonäön merkitystä monesti vähätellään. Sanotaan että sillä ei pidä olla merkitystä, ainakaan suurta merkitystä. Mutta sillä on merkitystä.

Nuorena koetut iho-ongelmat vaikuttavat meidän identiteettiin, itsearvostukseen ja itsemme hyväksymiseen. Iho-ongelmat haastavat tunne-elämää. Ihmisellä on tarve tulla nähdyksi ja hyväksytyksi. Nuorena tämä on hyvin voimakasta, kun vasta luomme omaa minäämme, mutta myös aikuisiällä koetut iho-ongelmat vaikuttavat meihin. Jos minulta kysytään, niin myös negatiiviset kokemukset itsestään ja siitä syntyvä krooninen stressitila voi tuoda iho-ongelmat ihmisen elämään. Ulkonäköpaineet. Tarve kuulua joukkoon. Häpeä.

Mitä kannattaa ottaa huomioon ihonhoidossa, jotta sen on mahdollista toimia tasapainoisesti?

IHON PUHDISTUS

Ulkoinen ihonhoito lähtee liikkeelle oikeanlaisesta ihonpuhdistuksesta. Tässä on tärkeässä roolissa ihon luonnollisen pH-tasapainon säilyttäminen. Suurimmat virheet, mitä ihmiset tekevät ihonpuhdistuksessa ovat vääränlaisten puhdistustuotteiden käyttö, liian usein toistuva ihon peseminen sekä liian hankaava pesu tai liian usein tapahtuva ihon kuorinta. Myös ymmärrys omasta ihotyypistä voi olla virheellinen tai keskitytään liikaa ihon pintaan ja sen haasteisiin kuin näiden oireiden juurisyihin ja oikeanlaiseen, kokonaisvaltaiseen ihonhoitorutiiniin.

Monesti törmään siihen, että asiakkaalla on haasteena:

A) Kuiva iho – Luullaan että ihoa ei saisi kuoria silloin lainkaan ja pesua vältellään. Tällöin kuitenkin kuiva ihonpinta voi olla esteenä kosteuden imeytymiselle ja myös puhdistustuote voi olla vääränlainen, ihoa entisestään kuivattava.

B) Rasvainen tai epäpuhdas iho – Luullaan, että ihoa tulisi pestä voimakkaasti vaahtoavilla ja rasvaisen/epäpuhtaan ihon puhdistusaineilla ja kuoria usein. Tällöin kuitenkin iho voi joutua hälyytystilaan koska ihon luonnollista rasvaa poistuu voimakkaasti ihon pinnalta ja iho alkaa tuottaa lisää rasvaa paikatakseen tilanteen. (Sama voi tapahtua päänahalle silloin, jos hiuksesi rasvoittuvat herkästi – päänahan tasapaino on häiriintynyt ja liian voimakas puhdistus ärsyttää sitä entisestään.)

Kuvassa henkilö puhdistaa kasvojen ihoa

Kokemukseni mukaan suurimmalla osalla suomalaisista ihmisistä on joko kuiva iho tai sekaiho. Ja todella moni on käyttänyt liian puhdistavaa puhdistusainetta iholle tai pessyt sen jopa vartalonpuhdistusaineella tai shampoolla. Ihon puhdistuksen merkitystä ihon tasapainon kannalta ei monestikaan ymmärretä tarpeeksi hyvin.

Trendinä ollut suolasaippua ihonhoidon ihmeaineena on joissain tapauksissa ollut oikeasti hyvä, mutta sen pitkäaikaista käyttöä en voi suositella. Lisäksi sen käytön yhteydessä tulisi kiinnittää erityistä huomiota ihon pH-tasapainon optimointiin ja oikeasti ihoa kosteuttavien tuotteiden käyttöön.

Ihonpuhdistuksessa olisi hyvä käyttää ihon luonnollista toimintaa tukevia tuotteita esim. mietoa ja hellävaraista puhdistusmaitoa tai itsessään jo ihoa kosteuttavaa puhdistustuotetta. Puhdistustuotteen tulisi irroittaa iholta hyvin lian ja meikit, mutta niiden ei tulisi vahingoittaa ihon luonnollista tasapainoa eikä pestä ihoa liikaa. Puhdistusaine ei siis saisi rasvaa ja likaa irroittaessaan pestä samalla pois iholle tärkeitä hyviä bakteereita eikä ihoa suojaavaa libidikalvoa.

Ihonpuhdistuksen jälkeen kasvovesilappuun (jos siis käytät kasvovettä vanulapun avulla – tästä lisää pian) ei tulisi jäädä meikin tai lian jäämiä vaan sen tulisi pysyä puhtaana. Ihonpudistuksen jälkeen ihoa ei myöskään tulisi kiristää tai kirvellä vaan tunne iholla pitäisi olla tasapainoinen ja mukava. Nämä kaksi asiaa kun toteutuu, tiedät jo melko varmasti puhdistustuotteesi olevan toimiva ja ihosi luonnollista tasapainoa tukeva.

IHON KOSTEUTUS

Olipa ihotyyppisi mikä tahansa, niin Suomen syksy ja talvi kuivattavat ihoa herkästi. Myös rasvainen iho voi olla pintakuiva vääränlaisen tai puutteellisen kosteutuksen takia. Kannattaa myös ottaa huomioon että epäpuhdas- tai akneiho voi olla pohjimmiltaan kuiva.

Iho tarvitsee sekä vettä että rasvaa. Ihon kosteutuksessa tulisi siis huomioida erikseen ihon kosteuden ja rasvan tarve. Tässä vaiheessa haluan nostaa esille kasvoveden merkityksen. Monella on kasvovedestä vanhanaikainen käsitys, että se on tarkoitettu ”puhdistuksen viimeistelyyn” ja todella suuri osa on jättänyt kasvoveden pois ihonhoitorutiineistaan huonojen kokemusten tai ymmärryksen puutteen vuoksi. Oikeanlaisen kasvoveden käyttö kuitenkin nostaa ihonhoitorutiinisi täysin uudelle tasolle.

Kuvassa kosteusainetta tiputetaan pisaroittain kädelle

Törmäsin kerran vertauskuvaan, joka sain minut ymmärtämään kasvoveden todellisen tarkoituksen. Ajattele kukkaruukun multaa – jos multa on kuivaa ja kaadat siihen vettä, vesi jää pyörimään multakokkareen pinnalle ennen imeytymistä, kun taas kosteaan multaan vesi hujahtaa välittömästi. Kasvovesi VALMISTELEE ihon vastaanottamaan kaikki ihanat ravinteet, mitä kosteusvoiteesi tarjoaa ja kosteuttaa jo itsessään ihoa. Se toimii ihon janojuomana, kun taas kasvovoide ravintona. Seerumin sanoisin olevan ihon superfoodia. Se ei tietenkään ole näin mustavalkoista, mutta ymmärrät varmaan nyt sen tärkeyden.

Kasvoveden käytöstä sen verran, että suosittelen käyttämään kasvovettä suoraan iholle taputellen tai kevyesti painellen. Vanutyynyn kautta pyyhkäistynä iho ei yleensä saa sitä määrää kasvovettä kuin se tarvitsisi, vaan kasvovesi imeytyy vaulappuun ja sitä kuluu siis turhaan samoin kuin vanulappuja. Voit kaataa pienen määrän kasvovettä kämmenellesi ja siitä taputella sen ihollesi. Jos ihosi on erittäin kuiva tai hyvin pintakuiva, niin voit kerrostaa kasvovettä muutaman kevyen kerroksen. Levitä sen jälkeen kosteuttava ja ravitseva seerumi sekä kosteustuote vielä kasvovedestä hieman kostealle iholle.

Käytä kasvovettä ensisijaisesti ihon kosteutustuotteena, älä ihon puhdistustuotteena!

Kosteusvoiteen valinnassa tarkastele ihoasi. Onko se eloton ja kiristävä? – Ihosi kaipaa silloin ensisijaisesti kosteutusta. Vai tuntuuko ihosi kuivalta ja karhealta? – Ihosi kaipaa vastaavasti hyviä rasvoja. Huomioi tämä valitessasi itsellesi sopiva kosteusvoide ja ota huomioon myös vuodenaika ja sen tuomat ominaisuudet.

Kuvassa käden selkäpuolella annos kosteusvoidetta

Englanninkielessä on kaksi sanaa kosteuttavalle tuottelle: moisturising ja hydrating. Suomenkielessä näitä sanoja ei kuitenkaan ole juuri erotettu toisistaan, mutta:

  • Moisturising tarkoittaa tuotetta, joka ehkäisee kosteuden haihtumista iholta ja kasvattaa sitä kautta ihon kosteuspitoisuutta. Tällä tarkoitetaan monesti juurikin täyteläistä ja ravitsevaa kasvovoidetta ja näissä tuotteissa on monesti enemmän mm. kasviöljyjä, jotka sisältävät luonnostaan ihon hyvinvointia lisääviä laadukkaita rasvahappoja, vitamiineja sekä mikroravinteita. Suosittelen tässä valitsemaan tuotteen joka on kasviuutepohjainen, eikä sisällä synteettisia mineraaliöljyjä.
  • Hydrating tarkoittaa tuotetta, joka tuo kosteutta iholle ja lisää ihon kosteuspitoisuutta eli vesipitoisuutta. Tämä sana kuvastaa enemmän kasvovetta ja esimerkiksi ohuita seerumeja.

Ota siis nämä kaksi sanaa huomioon etsiessäsi itsellesi sopivaa kosteustuotetta. Jokainen iho tarvitsee kuitenkin sekä kosteutta että rasvaa, jotta ihon uusiutumisprosessi ja entsyymitoiminta eivät häiriinny ja ihon ulkonäölle ja suojautumiskyvylle tärkeä hydrolipidikalvo pysyy tasapainossa.

SISÄINEN IHONHOITO

Ihoa voi kosteuttaa, ravita ja hoitaa myös sisäisesti. Ravitsemuksen, unen, stressinhallinnan, tunteiden ja hyvien elämäntapojen merkitystä ihonhoidossa ei voi väheksyä. Ihonhoidon tulisi lähteä aina ensin sisältäpäin ja ulkoapäin tapahtuvan ihonhoidon tulisi ensisijaisesti olla sisäistä ihonhoitoa tukevaa vaikkakin sen merkitystä ei voi väheksyä.

Näitä asioita tulen käsittelemään lisää blogissani.

Jos sinua kiinnostaa ihonhoito sekä laadukkaat kasviuutepohjaiset ihonhoitotuotteet ja lisäravinteet, olet tervetullut liittymään maksuttomaan facebook-ryhmääni (Facebook.com), tai seuraamaan minua instagramissa (Instagram.com)